Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat zijn de regels voor plagiaat in een scriptie?

Wat zijn de regels voor plagiaat in een scriptie?

Vaak verzoeken studenten bedrijven die gespecialiseerd zijn in scripties, of deze bedrijven teksten uit hun scripties kunnen schrijven of corrigeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een scriptie herschreven wordt door een bedrijf, want een scriptie is ten alle tijden je eigen product! In dit artikel leggen we verder uit wat de regels voor je scriptie is!

Hoe voorkom je plagiaat in een scriptie?

Om de regels verder toe te lichten hoe een scriptie geschreven dient te worden, is het van belang om als eerst te bespreken hoe plagiaat voorkomen kan worden. Plagiaat kun je het best vermijden door de bronnen op een juiste manier te verwijzen en doet dit aan de hand van de volgende punten:

  • Exact dezelfde woorden kopiëren vanuit je bron
  • Wanneer je een stukje uit een document specificeert
  • Wanneer je visuele uitingen gebruikt, zoals afbeeldingen, tabellen etc.
  • Wanneer je een document samenvat

Waarom vermeld je bronnen en gebruik je wetenschappelijke artikelen in een scriptie?

Wanneer je bronnen op een juiste manier verwijst, voorkom je het probleem dat je weleens plagiaat gepleegd zou kunnen hebben. Als je een bron op een juiste manier verwijst, geef je de schrijver van de oorspronkelijke bron erkenning voor zijn goed gemaakte werk. Hierbij kun je ook gebruik maken van wetenschappelijke artikelen, omdat deze betrouwbaar zijn. Alle wetenschappelijke bron kunnen namelijk onderbouwd worden door onderzoek. Wanneer er meerdere bronnen tegelijk hetzelfde zeggen kun je dit voor waarheid aannemen. Vervolgens kun je hier wel je eigen conclusies aan verbinden. Dit is dan wel je eigen bijdrage.

Bekijk daarnaast wat plagiaat is en wanneer je wel of niet plagiaat pleegt.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!