Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is SPSS en waarom is het belangrijk?

Wat is SPSS en waarom is het belangrijk?

SPSS staat voor Statistical Package for the Social Scienses. Het is een statistische computerprogramma dat oorspronkelijk voor de sociale wetenschappen is ontwikkeld, maar tegenwoordig wordt het veelal gebruikt voor economische wetenschappen.

Wat is SPSS precies?

Het doel van SPSS is om gegevens te verzamelen, te analyseren en/of in te voeren met als doel resultaten te verspreiden, zodat aan de hand van de resultaten verschillende beslissingen gemaakt kunnen worden.

Klinkt allemaal heel moeilijk en interessant, maar waarschijnlijk is dit een verplicht onderdeel van je vakken op school:)

Waarom zou je het gebruiken?

Op het moment dat je een enquête moet afnemen, is het belangrijk om zoveel mogelijk data te genereren. Met deze data moet je wel de juiste informatie gaan filteren. Dit bespaart veel tijd, maar ook moeite.

Omdat SPSS zoveel mogelijkheden heeft, is het handig om de 3 belangrijkste onderwerpen uit te lichten:

Onderwerp 1: Betrouwbaarheid van de steekproef controleren

Stel dat je wilt onderzoeken welke voetbalclub onder de 18 jaar de grootste aanhang heeft op het gebied van voetbalsupporters in Nederland.

Dan kun je natuurlijk niet iedereen in Nederland benaderen, maar maak je een selectie van de totale populatie. Echter is het van belang om deze selectie representatief over te laten komen voor de totale populatie. In SPSS kun je vervolgens de resultaten segmenteren in geslacht, leeftijd, regio etc. Zo kun je specifiek onderzoek doen en op snelle resultaten komen! Handig toch?

Onderwerp 2: De betrouwbaarheid van de resultaten controleren

Als we bij het voorbeeld van de voetbalsupporters blijven. 

Stel dat vele supporters aangeven dat ze voor Heerenveen zijn. Dit zou je kunnen berusten op toeval, maar het zou ook zomaar een feit kunnen zijn die men vooraf niet had zien aankomen. Daarom is het belangrijk om te kunnen controleren of de resultaten betrouwbaar zijn. Dit kun je doen door verschillende toetsen uit te voeren. Als de resultaten in mate heel erg verschillen van elkaar, dan zou je kunnen zeggen dat het geen toeval is, maar er een significant verschil is. 

Let wel op: Deze resultaten zeggen niets over de betrouwbaarheid van het onderzoek en de conclusie zelf. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de resultaten significant zijn, maar niet betrouwbaar. Het zou kunnen dat de resultaten betrouwbaar zijn, maar verkeerd worden geïnterpreteerd, waardoor een verkeerde conclusie wordt getrokken.

Onderwerp 3: Je kunt data visualiseren

Op het moment dat je significante verschillen ziet, kun je deze in jouw onderzoek naar anderen toe communiceren. Het is daarbij belangrijk dat je eenvoudig visualiseert naar anderen die er geen verstand van hebben, door bijvoorbeeld grafieken en tabellen te maken. Zorg er uiteindelijk voor dat je jouw berekeningen en visuele uitingen niet vergeet, anders kun je jouw resultaten niet overbrengen op stakeholders.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

MNG Scriptie articles