Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat is plagiaat in een scriptie?

Wat is plagiaat in een scriptie?

Vaak verzoeken studenten bedrijven die gespecialiseerd zijn in scripties, of deze bedrijven teksten uit hun scripties kunnen schrijven of corrigeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een scriptie herschreven wordt door een bedrijf, want een scriptie is ten alle tijden je eigen product! In dit artikel leggen we verder uit wat plagiaat is en wat de regels voor je scriptie is!

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het bedoeld of onbedoeld presenteren van het werk of ideeën van iemand anders. Dit gebruik je vervolgens dan als jouw eigen ideeën. Plagiaat is daarom het schenden van eigendommen van een ander en kan hierdoor ernstige gevolgen hebben voor jou. Het komt zelfs voor dat een student van school wordt gestuurd, omdat hij plagiaat heeft gepleegd.

Wanneer pleeg je plagiaat in een scriptie?

Plagiaat pleeg je wanneer je doet alsof bepaalde woorden of ideeën van jou zijn, terwijl deze eigenlijk van een ander is. Plagiaat komt voor in onder andere:

  • Grote teksten kopiëren en plakken zonder hierbij een bron te vermelden
  • Teksten samenvatten zonder de juiste bronvermelding
  • Informatie geven over de bron die onjuist zijn

Wanneer bestaat uit een tekst niet uit plagiaat in een scriptie?

Op het moment dat jij je eigen onderzoek doet, komen er resultaten naar voren. Het verwerken en opschrijven van deze resultaten bestaat niet uit plagiaat. Daarnaast bestaat een scriptie niet uit plagiaat wanneer de tekst bestaat uit persoonlijke ervaringen. Ook als er conclusies worden getrokken over een bepaald onderwerp is er geen sprake van plagiaat. Samenvattend, alles wat je als schrijver oorspronkelijk zelf opschrijft, wordt niet gezien als plagiaat in een scriptie.

Bekijk hier ook wat de regels zijn voor het schrijven van een scriptie.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!