Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is faalangst? Ga er tijdens je scriptie mee om

Wat is faalangst? Ga er tijdens je scriptie mee om

Omgaan met faalangst scriptie

Heb jij je vaste vakken afgerond en ben je nu bezig met je scriptie maar krijg je het al benauwd bij de gedachte hieraan? Dan heb je misschien wel last van faalangst. Maar wat is faalangst nu precies en hoe kun je hier het beste mee omgaan? Hierover lees je meer in dit artikel.

Wat is faalangst

Wanneer spreek je van gezonde spanning en wanneer spreek je van faalangst? Er kan gesproken worden van faalangst wanneer de angst aanwezig is om een bepaald doel niet te halen, waardoor je jezelf onnodig extra druk oplegt. Hierdoor kan je gaan peinzen waardoor je concentratie en prestaties zullen verslechteren. Lichamelijk zal je er ook last van hebben doordat je extra stresshormonen aanmaakt en je lichaam zal reageren alsof het zich bevindt in een gevaarlijke situatie. Dit zijn een aantal voorbeelden van negatieve effecten die je wilt voorkomen. Faalangst is aangeleerd gedrag en is dus een angst die te maken heeft met eerdere gebeurtenissen in je leven zoals bijvoorbeeld het niet halen van tentamens of schoolopdrachten. Mensen met faalangst kunnen of heel perfectionistisch worden of gaan juist het maken van bijvoorbeeld hun scriptie of tentamen vermijden.

Tips om faalangst tegen te gaan bij je scriptie

De meest logische maar misschien wel meest belangrijke tip is dat je jezelf de ruimte moet gunnen om te kunnen falen. Je kan niet alles in een keer halen en soms is het goed om ergens mee te falen en daarmee om te kunnen gaan en ervan te leren. Door voor jezelf de druk eraf te halen dat je alles in een keer moet halen ga je vaak ook beter presteren, omdat je rust voor jezelf creëert.

Kijk naar je eigen pad. Te veel met anderen vergelijken kan ervoor zorgen dat je jezelf minderwaardig gaat voelen ten opzichte van anderen en je onzeker wordt over je eigen werk. Je moet onthouden dat iedereen zijn eigen manier van onderzoek doen en schrijven heeft en iedereen in zijn eigen tempo werkt. Focus je op je eigen scriptie en vraag om ideeën van anderen wanneer je er even niet uit komt.

Plan je scriptie d.m.v. meerdere tussendoelen. Korte termijn doelen werken over het algemeen beter dan lange termijn doelen. Het is dus verstandig om een aantal tussentijdse doelen voor jezelf op te stellen. Op deze manier voorkom je enorme stress bij het naderen van de deadline van je scriptie en voorkom je dus een grotere kans op faalangst. Neem in je planning ook genoeg tijd mee om te relaxen aangezien je hiermee ook faalangst kan tegengaan.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!


 

MNG Scriptie articles