Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat doe je met een literatuuronderzoek in een scriptie?

Wat doe je met een literatuuronderzoek in een scriptie?

Een literatuuronderzoek is een grondige, systematische speurtocht naar verschillende soorten literatuur. Hierbij kun je denken aan boeken etc. binnen een onderwerp. Als je literatuuronderzoek doet, is het belangrijk om dit grondig te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je houvast hebt voor de rest van je scriptie. Maar welke verschillende doelen heb je in een literatuuronderzoek voor in je scriptie? In deze blog behandelen we 2 doelen uitgebreid.

Doel 1: Het verzamelen van kennis voor het onderwerp

Literatuuronderzoek voor in je scriptie heeft als doel om kennis te verzamelen over een onderzoeksonderwerp. Wanneer je opzoek gaat naar wetenschappelijke literatuur kom je er al snel achter hoeveel kennis er in het algemeen al bekend is bij men. Dit zorgt ervoor dat je relevante input krijgt genereert voor je onderzoek.

Je wilt dat jouw huidige kennis over het onderwerp zo goed mogelijk gebruikt kan worden voor het onderzoek. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk kennis op te bouwen over het onderwerp. Zorg er daarnaast voor dat je niet alleen één deel van de bestaande kennis gebruikt.

Doel 2: Kennis opbouwen om verschillende onderzoeken te vergelijken over het onderwerp

Zoals we allen weten hebben wetenschappers meningen die verdeeld zijn. Dit kan ook zo zijn over het onderwerp waar jij onderzoek naar doet. Door literatuuronderzoek te doen voor in je scriptie, kom je er dus achter welke onderzoeken al gedaan zijn wat dit heeft opgeleverd voor jou onderwerp. Wellicht zijn er wetenschappers die verschillend van elkaar denken. Door dit te onderzoeken, kan je de onderbouwingen lezen van hun standpunten en bouw je dus kennis op om voor jezelf een 'waarheid' te creëren.

In deze blog hebben we 2 doelen uitgebreid behandeld. Bekijk hier ook de andere 2 doelen!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jouw eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!