Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorwoord schrijven van je scriptie

Voorwoord schrijven van je scriptie

Hoe heb je het onderzoek ervaren en wat heb je geleerd van je scriptie? Het voorwoord is een eigen belevenis die je hebt overgehouden aan de scriptie. Je voorwoord is namelijk een van de eerste dingen die gelezen gaat worden van je scriptie. Wie is de schrijver en wat vindt deze persoon zelf van zijn of haar scriptie en onderwerp?

Maar hoe schrijf je dan precies een voorwoord voor een scriptie? Daar helpen wij je graag mee, lees dus gauw verder!

Wat moet er in het voorwoord?

In je voorwoord heb je de ruimte om te vertellen waar je tegenaan gelopen bent, wat je geleerd hebt en wat je wel of niet leuk vond. Het gaat over je eigen ervaringen, waardoor je in de ik-vorm kan schrijven. 

Voor je onderzoek heb je ongetwijfeld een hoop mensen gesproken of ben je bij bedrijven langs geweest en hulp gekregen bij de inhoud van je scriptie. In je voorwoord is het de uitgelezen kans om deze mensen en/of groepen te bedanken voor hun hulp. Mits je niet meer dan zeven personen bedankt, in dat geval zal je een [dankwoord] schrijven.

Dit komt er allemaal voor in het voorwoord:

  • Kennismaking: je naam,  woonplaats, leeftijd en  opleiding.
  • Reden voor het schrijven van je scriptie: leg uit waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen en hoe je op de probleemstelling en hoofdvraag bent gekomen.
  • Dankwoord:  vaak heb je gebruik gemaakt van de kennis, vaardigheden en ervaringen van anderen. Denk aan begeleiding, docenten, collega’s of medestudenten.
  • Afsluiting: vermeldt de plaats waarin de scriptie is gemaakt en de datum van afronding. Vaak wordt er ook nog een handtekening onder de naam gezet.

Hoe sluit je het voorwoord af?

Je sluit je voorwoord af met de lezers veel plezier te wensen bij het lezen van jouw scriptie. En als laatste puntje plaats je de volgende punten onderaan het voorwoord: je naam, je handtekening, de datum en de plaats. Deze ‘’finishing touch’’ maakt je scriptie nóg professioneler!


Na het voorwoord komt de samenvatting. Benieuwd hoe je het beste een samenvatting maakt? Klik dan [hier]! Ondertussen even pauze nemen? Klik dan [hier]2 voor inspirerende ervaringsverhalen!

MNG Scriptie articles