Moongro

Deze vacature is verstreken

Motivatiebrief

Wanneer je solliciteert wordt er gevraagd om een motivatiebrief en je cv. De motivatiebrief fungeert als inleiding op je cv. Tevens kun je je motivatiebrief gebruiken om wat meer over jezelf te vertellen of als uitbreiding op je cv. Er staat in voor welke baan je solliciteert en waarom je vindt waarom jij daar geschikt voor bent. Vaak wordt de motivatiebrief als eerst gelezen dus deze bepaalt een groot deel van de eerste indruk die je maakt bij een bedrijf. Het is het handigst om één goede brief te maken waar je veel tijd aan besteedt zodat je deze als basisbrief kunt gebruiken en niet elke keer grondig aan hoeft te passen.

Wees beleefd in je brief. Hou het formeel en zorg ervoor dat je brief goed bij je cv past. Maak je brief ook niet te lang, hou het op drie alinea’s, maximaal één pagina.

Een goede volgorde die je kunt aanhouden voor je brief is AIDA. Dit staat voor Attention, Interest, Desire en Action.

Ten eerste wil je de aandacht trekken (Attention). Zorg ervoor dat jouw brief opvalt tussen de grote stapel. Als je een open sollicitatie verstuurt, vertel dan wat voor werk je zoekt.

Daarna wil je interesse opwekken (Interest). Wat onderscheidt jou van de rest? Noem jouw unieke verkooppunten en leg de nadruk op jouw kwalificaties. In dit gedeelte beslist de werkgever of hij jou aan wil nemen dus besteed hier de meeste aandacht aan. Deze alinea stem je specifiek af op het bedrijf en de vacature.

Vervolgens roep je het verlangen op om kennis met jou te maken (Desire). Je moet een verlangen naar een persoonlijk gesprek opwekken. In deze alinea bouw je verder op de vorige. Beargumenteer alles wat je daar hebt gezegd. Ook deze alinea stem je specifiek af op de vacature en het bedrijf.

Ten slotte vertel je wat je eigenlijk wilt (Action): een uitnodiging voor een gesprek of de business course. Probeer om de werkgever te prikkelen door speelse zinnen als ‘wanneer u mij uitnodigt voor een gesprek, kunt u het allemaal zelf ontdekken’.