Overslaan en naar de inhoud gaan

10 Essentiële tips voor iedereen die met zijn scriptie bezig is

1. Begin tijdig
Eén van de beste tips die we jou kunnen geven is dat het van belang is om op tijd te beginnen met je scriptie. Er is nog niemand beter geworden van het strijden tegen naderende deadlines en als gevolg daarvan broodnodige uurtjes slaap missen. Als je op tijd begint, zal dit jou een hele hoop stress schelen en uiteindelijk ook leiden tot een beter eindresultaat.

2. Maak een planning
Een scriptie schrijven is vaak een langdurig traject waarbij in eerste instantie niet geheel duidelijk is wat alle stappen zullen zijn. Door het maken van een planning kun je voor jezelf al verschillende fasen bepalen en dit opsplitsen in verschillende stappen. Als je ook een globaal tijdplan voor jezelf maakt, kun je beter checken of je op schema loopt voor de afstudeerdatum van jouw keuze.

3. Voer een goed en uitgebreid literatuuronderzoek uit
Om je goed te kunnen verdiepen in het onderwerp van jouw keuze is het van belang dat je een uitgebreid literatuuronderzoek uitvoert. Hierdoor ben je goed op de hoogte van de belangrijke theorieën die van toepassing zijn op jouw onderwerp en ben je in staat om een betere probleemstelling te definiëren.

4. Codeer je literatuuronderzoek
Bij een goed literatuuronderzoek hoort een overload aan relevante artikelen. Om het overzicht goed te kunnen bewaren valt het aan te bevelen dat je een bestand opmaakt waarin je de artikelen codeert. Hiermee bedoelen wij dat je precies aangeeft waarom een bepaald artikel van belang is en in welke informatiebehoefte het voorziet.

5. Maak concrete afspraken
Een belangrijk punt dat ook voor veel vertraging kan zorgen is het ontbreken van concrete afspraken. Om er voor te kunnen zorgen dat het schrijven van de scriptie op een spoedige wijze verloopt, is het van belang om met alle betrokken personen concrete afspraken te maken (scriptiebegeleider, bedrijven etc.).

6. Zoek een productieve locatie
Tegenwoordig zijn er zoveel afleidingen in de vorm van een tv, internet, mobiele telefoons, etc., dat het erg verleidelijk is om daaraan toe te geven. Het is van belang dat je daarom, als je gaat werken aan jouw scriptie, een plek uitzoekt waar je zo min mogelijk wordt gestoord en die jouw creativiteit weet te stimuleren.

7. Gun jezelf af en toe een pauze
Ook al is het van vitaal belang dat je geregeld blijft werken aan je scriptie; het is minstens zo belangrijk om af en toe rustmomenten in te lassen. Merk je dat je vast begint te lopen met schrijven ga dan even wat leuks doen om je gedachten weer op nul te zetten. Daarna zal je weer met frisse moed er tegenaan kunnen!

8. Fouten maken is niet erg
Het is vooral belangrijk wat je er vervolgens mee doet. Dit heeft betrekking op zo’n beetje alle onderdelen van jouw scriptie, maar waar het vooral ook op van toepassing is, is je daadwerkelijke onderzoek. Zijn er geen concrete resultaten naar voren gekomen? Dat is niet erg als je maar een beschrijving geeft wat de achterliggende oorzaak daarvan zou kunnen zijn.

9. Lees je scriptie na
Een zeer belangrijk punt is het nalezen van je scriptie voordat je hem daadwerkelijk inlevert. Je zou eventueel ook familie en vrienden er naar kunnen laten kijken om er zeker van te zijn dat het prettig leest. Ook fouten in de spelling & grammatica, manier van schrijven en lay-out kun je er middels zo’n laatste check uitfilteren.

10. Doe mee aan scriptiewedstrijden!
Al dat harde werken moet ook beloond worden en daarom is ook de laatste tip: schrijf je in bij relevante scriptiewedstrijden. Er vallen leuke prijzen mee te behalen en ook niet onbelangrijk als je het goed doet tijdens zo’n wedstrijd heb je ook gelijk weer een pluspunt op je CV.

MNG Scriptie articles