Overslaan en naar de inhoud gaan

Een goede samenvatting zet de lezer aan door te lezen

Een belangrijk onderdeel van je scriptie is de managementsamenvatting. Men leest dit als eerste door en kan doorslaggevend zijn om je scriptie verder door te nemen. Als jouw samenvatting goed in elkaar zit, kan het ervoor zorgen dat meer mensen je scriptie als belangrijk zien en dus echt door gaan lezen.

Er is niet een echte regel voor de lengte van een samenvatting. Een richtlijn is ongeveer vijf procent van je totale scriptie en maximaal een pagina.

Een samenvatting heeft meerdere functies. In totaal zijn dit er drie. Voor ieder die een scriptie gaat lezen kan dit verschillen. Een samenvatting kan ten eerste een toelichting geven op de titel. Als de titel aanspreekt, kan men door het lezen van je samenvatting nagaan of de inhoud interessant is. Het is dus belangrijk dat je op de juiste punten van je scriptie ingaat in je samenvatting.

Niet iedere lezer heeft de tijd om heel je scriptie door te lezen. Leidinggevende of wetenschappers lezen dan alleen de samenvatting door, in plaats van het hele stuk, zodat ze een goed beeld krijgen van jouw onderzoek. Hier dient de samenvatting dus als verkorte versie van je scriptie.

Omdat men graag van te voren weet wat hen te wachten staat, dient een samenvatting ook als overzicht. Het maakt het uiteindelijk makkelijker voor de lezer de tekst te begrijpen en er een lijn in te zien.

Als je nog niet helemaal weet wat je precies in je managementsamenvatting moet zetten, beantwoord dan gewoon de volgende vragen. Wat is de probleemstelling? Wat voor onderzoek heb je gedaan? Wat heb je voor resultaten gevonden en wat zijn je aanbevelingen?

MNG Scriptie articles