News articles | Scriptie.nl
Moongro

Deze vacature is verstreken

News articles

Inhousedag Van Lanschot Bankiers

Kennismaking met Private Bankers

16-5-2012 – De financiële sector heeft het in de publieke opinie de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. Door de maatschappij wordt de bancaire sector als oorzaak van de wereldwijde economische crisis gezien en zij worden dan ook met argusogen bekeken; bankiers hebben op grote schaal verantwoording af moeten leggen voor hun daden. Voor studenten in de afstudeerfase met ambitie in het bankwezen is het belangrijker dan ooit een weloverwogen keuze te maken in al het bankgeweld. Een kleine bank als Van Lanschot, doorspekt met traditie, laat zich in deze zoektocht graag als een geschikte optie zien. De inhousedag van vandaag moet de studenten introduceren tot het boeiende vak van private banker. Studenten die deze baan ambiëren kunnen solliciteren voor het Van Lanschot commercieel traineeship.

 De dag begint met een introductie van de bank, die in 1737 werd opgericht te ’s Hertogenbosch. Het familiebedrijf, waar pas in 1991 voor het eerst een buitenstaander aan het hoofd van de directie stond, ambieert de beste private bank van Nederland en België te zijn. Het bieden van hoogwaardige financiële dienstverlening is daarbij het doel. De bank wil zich manifesteren als specialist op het gebied van private banking en wenst haar solide en betrouwbare reputatie te consolideren. Om deze doelstellingen na te streven investeert de bank veel in haar werknemers. Het commercieel traineeship voor recent afgestudeerden is stereotypisch voor deze investeringen. De huidige trainees vertellen over hun ervaringen bij de bank en staan de nieuwsgierige studenten te woord.

Bij de lunch begint het interactieve gedeelte van de inhousedag. Iecko Sevinga, lid van de Raad van Bestuur, vertelt over de kernwaarden van Van Lanschot. De bank wil betrokken, deskundig, gedreven en onafhankelijk zijn. In groepsverband moeten de studenten een aantal strategische dilemma’s behandelen, telkens rekening houdend met deze kernwaarden. De echte vuurdoop in het werk van een private banker volgt na de lunch, wanneer enkele historische beleggingsscenario’s aan de groepen worden voorgelegd. Met beperkte kennis van de markt bepalen de studenten de volgens hen geschikte beleggingsstrategie, waarbij het doel is een zo hoog mogelijk rendement te behalen gecombineerd met een laag risico. Na bepaling van de beleggingsstrategie worden de resultaten van de groepen aan de realiteit van de markt gekoppeld en blijkt welke groep de marktsituatie het beste heeft beoordeeld.

Tot slot van het programma spreekt Mark Buitenhuis, directeur private & business banking, over de economische vooruitzichten voor Nederland en de wereld. Hij laat zien hoe Van Lanschot zich opstelt in deze moeilijke tijden en wat voor de bank de risico’s en potentiële kansen in de nabije toekomst zullen zijn. Aan talentvolle werknemers is altijd behoefte, zo stelt hij de aanwezige studenten gerust. Zij begeven zich naar een andere zaal in het gebouw waar een informele borrel plaatsvindt. Nogmaals krijgen ze de kans om verschillende werknemers te spreken en hun overgebleven vragen te stellen. Wat hen rest is de sollicitatieprocedure: gesprekken en een capaciteitentest bepalen of de kennismaking een vervolg krijgt. De inhousedag heeft beide partijen in ieder geval een stuk wijzer achtergelaten.

Undefined

News articles