Overslaan en naar de inhoud gaan
Interview stappenplan bij een scriptie

Interview stappenplan bij een scriptie

Een interview is een veelgebruikte methode om tot resultaten te komen in een scriptie, maar welke stappen neem je en wat zijn de belangrijkste stappen hierin?

De eerste stap die je neemt, is het bepalen of je een kwalitatieve of kwantitatieve onderzoeksmethode gaat uitvoeren en neem vervolgens je interview op een correcte wijze af. Daarnaast is het van belang dat je een bepaald aantal mensen benaderd en de juiste vragen opstelt.

Stap 1: kwalitatief of kwantitatief onderzoek?

Bepaal eerst welk soort onderzoek je doet. Bij een kwalitatief onderzoek richt je je onderzoek volledig op het verzamelen van verschillende analyses van woorden en betekenissen, zodat je hiermee concepten en ervaringen leert begrijpen. Bij kwantitatief onderzoek gaat het om het verzamelen van analyses op het gebied van numerieke data.

Stap 2: Wat voor soort interview bij je scriptie?

Bij een kwantitatief onderzoek, kun je het best gebruik maken van een gestructureerd interview. Hierin houd je je vast aan een strak interviewschema. Zo kun je de antwoorden coderen en de resultaten vergelijken.

Bij een kwalitatief onderzoek zijn er meerdere mogelijkheden om je interview uit op te bouwen, bijvoorbeeld een focusgroep of een ongestructureerd interview.

Stap 3: Interview in real life

Deze face-to-face interviews hebben vele voordelen, maar ook nadelen. Bekijk hieronder de verschillende voordelen en nadelen.

Voordelen:

  • Het interview kan heel uitgebreid afgenomen kunnen worden
  • Zodra iemand zich niet op zijn gemak voelt, kan dit makkelijk worden geobserveerd
  • Mogelijkheid om door te vragen
  • Persoonlijke sfeer zorgt voor openstelling en dus betere antwoorden

Nadelen:

  • Een afspraak inplannen kost veel tijd en moeite, omdat er op een bepaalde plek afgesproken moet worden
  • Men kan zich geïntimideerd voelen wanneer de onderzoeker fysiek aanwezig is
  • Een interview heeft soms een beperkte duur, omdat men soms niet te lang aanwezig willen zijn.

Stap 4: Hoeveel men interview je bij een scriptie?

Nu is het van belang om te weten hoeveel men je gaat interviewen. Dit aantal verschilt per onderzoek.

Bij een onderzoek over het in kaart brengen van een organisatie zullen er niet veel onderzoeken nodig zijn, maar bij een onderzoek waar je moet interviewen of een doelgroep een probleem ervaart, is het belangrijk om zoveel mogelijk men te benaderen. Zodra je weinig mensen benadert, heeft dit invloed op de validiteit van je resultaten.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jouw eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

MNG Scriptie articles