Overslaan en naar de inhoud gaan
de-methode-van-een-lean-startup

De methode van een Lean startup

De methode is verdeeld in drie delen namelijk; Visie, Sturen en Accelereren. Hieronder behandelen we deze onderdelen kort om een beter inzicht te krijgen in de theorie.
De eerste stap binnen de methode is visie. Het klinkt heel logisch, maar vaak onderschat of vergeten. Je kan namelijk de beste houtstapel hebben, zonder vuur zal het niet branden. Visie bestaat uit 3 delen; Start, definities en leren.

Visie; Fase 1

1. Start:

De eerste stap in een startup is de start, oftewel de fundering. Een idee is natuurlijk essentieel, daarbij komt dat je de beste mensen moet zien te vinden of misschien ga je wel in je eentje beginnen. Je moet bijvoorbeeld kijken naar waar je de financiële middelen vandaan haalt.

2. Definities

Om te kunnen beginnen de methode is volgens Reis het nodig om de definities van entrepreneur en startup op een lijn te zitten.

  • Wat is een entrepreneur: Een entrepreneur is iemand met een idee en deze ook ten uitvoering brengt in de praktijk. Jong, oud, ervaring of geen ervaring zijn geen factoren waar rekening mee gehouden hoeft te worden.
  • Wat is een startup: een startup is een menselijk instituut ontworpen om nieuwe producten en diensten te ontwerpen onder extreem onzekere omstandigheden. Volgens Ries is alles wat buiten deze definitie valt geen startup.

3. Leren

Volgens Ries is leren het belangrijkste bestaansreden van een startup. Echter moet er wel geleerd worden vanuit doelen. We willen kijken wat er gebeurt is volgens Ries geen reden om te ondernemen of een manier om te leren. Ries stelt dat er geleerd moet worden vanuit doelen en milestones. Dit word ook wel validated learning genoemd.

4. Experiment

Nadat het idee, de definities en de doelen duidelijk zijn is het tijd om te experimenteren. Zo kan er optimaal achter gekomen worden naar welke klanten je zou moeten luisteren, wat de volgende stap is en of je nog op het goede spoor zit. Een experiment hoeft niet altijd een eerste product te zijn, het kan namelijk ook simpelweg een test zijn om te kijken of er markt is voor je idee/visie. Neem als voorbeeld Zappos, Amerika’s grootste online schoenen winkel. Oprichter Nick Swinmurn wou online schoenen verkopen maar wist niet of hier markt voor was. Hij ging naar lokale schoenenwinkels, fotografeerde het volledige assortiment en poste dit online. Telkens als hij een paar schoenen verkocht ging hij naar de fysieke winkel om deze te kopen tegen de volledige prijs en op te sturen aan de klant. Zo kwam hij erachter dat er online ook vraag was naar schoenen. Dit word ook wel de MPV genoemd (Minimum Viable Product)

Sturen; Fase 2

Je eerste doel is bereikt, je hebt een product of dienst gelanceerd door Visie. Je idee is gelanceerd, ondanks dat je er nog geen winst mee hebt gemaakt. Voorwaarde voor de volgende fase is dat de MPV succesvol aangeslagen is en dat je een niche doelgroep te pakken hebt.

5. De sprong

Nu komt het er op aan, je moet een volledig product gaan ontwikkelen en de sprong wagen. Je krijgt te maken met echte voorstanders en fans, maar ook met veel kritiek. Ook moet er strategie worden ontwikkeld. Het nadeel van strategie is dat deze veelal gebaseerd is op aannames. Dit is niet erg maar er moet wel een manier gevonden worden om deze aannames systematisch te testen.

6. Test

Alle nieuwe functies volgens de strategie moeten zo snel mogelijk en in een zo vroeg mogelijk stadion getest worden. Is dit niet het geval kan het zijn dat er te veel geld, energie en tijd in een feature word gestoken waar de doelgroep niet op zit te wachten.

7. Meten

Het klassieke meten is weten. Hoe meer informatie je opdoet over de doelgroep hoe beter je er op kan inspelen.

8. Draaien of volharden

Wanneer de MPV doorontwikkeld is en het product komt op de markt komt het er op aan. Je kan als ondernemer de keuze maken, ga ik draaien (een grote verandering doorvoeren) of volharden (het product laten zo als het is). Je baseert je strategie dus op de factoren die in de omgeving plaats vinden, niet op een strategie uit een ondernemingsplan.

Versnellen; Fase 3

9. Batch

The lean startup stelt voorop dat er in kleine productie batches word gewerkt. Het is namelijk nutteloos om een product te lanceren waar niemand op zit te wachten, het nadeel is dat je hier pas achter komt als je het product werkelijk lanceert. De lean startup geeft dus aan weinig te maken in zo min mogelijk tijd. Dit geld voor producten uit fabrieken, maar ook voor het ontwikkelen van online diensten/producten.

10. Groeien

De lean startup stelt dat het in stap 10 tijd is om te groeien en dat dit in een startup op 4 verschillende manieren gedaan kan worden. Mond op mond reclame, een bijkomend effect door gebruik van het product, door gefinancierde advertenties en/of door herhalingsaankopen en herhalingsgebruik.

11. Adapt

Ries stelt dat een startup alleen door kan groeien als het een “adapteble organisation” word. Dit betekend dat de startup constant moet inspelen op factoren die gebeuren in de directe omgeving. Als er een machine stukgaat bijvoorbeeld geeft hij aan dat er veel tijd moet worden geïnvesteerd in het uitzoeken waardoor het defect ontstaan is. Als dit komt door slecht onderhoud dan moet dit worden opgelost. Ries stelt dat

kwaliteit boven tijd staat.

12. Innovate

In de laatste fase is de organisatie flink aan het groeien. Ries geeft aan dat dit de ideale tijd is om innovativiteit binnen het bedrijf te waarborgen. Hij geeft aan dat het in deze fase relatief makkelijk binnen een bedrijf kan worden geïmplementeerd. Als de onderneming groter is word het lastiger om innovativiteit in de bedrijfsprocessen door te voeren.

MNG Scriptie articles