Overslaan en naar de inhoud gaan

De cultuur van een start-up

Een start-up is een bedrijf met een vernieuwend idee waarbij een product gemaakt wordt die schaalbaar en herhaalbaar is. Het product kan in een keer worden gemaakt en steeds opnieuw worden verkocht. 

Start-up oprichters hebben vaak een andere cultuur. Veel hebben een meer casual of ongebruikelijke houding in hun kleding, kantoorruimte en marketing, in vergelijking met de ‘traditionele’ ondernemingen. Wanneer er een zakelijke bijeenkomst is, zullen veel start-up oprichters in truien, sportschoenen en andere casual kleding komen. Ook zijn er vaak recreatieve voorzieningen te vinden in de kantoorpanden van start-ups. Denk bijvoorbeeld aan tafeltennis tafels, pooltafels en flipperkasten. Zo wordt er een aantrekkelijke, leuke werkomgeving gecreëerd. Daarnaast wordt hierdoor ook de teamontwikkeling, teamgeest en creativiteit gestimuleerd. 

B. Amsterdam speelt hier goed op in. B. Amsterdam beheert twee gebouwen waar vooral starters en jonge ondernemingen zijn gevestigd. Badkuipen op het dakterras, een oude auto in een gemeenschappelijke ruimte, een tennistafel in de gang maar vooral de diverse bedrijven/mensen die ruimtes huren zorgen voor een creatieve uitstraling.

Daarnaast maken veel start-ups geen gebruik van strikte regels en controle in de hiërarchische structuur. De leidinggevenden en medewerkers worden steeds meer evenredig behandeld. Sommige start-ups bieden de werknemers een aandelenoptie. Zo verhogen zij hun “buy in” in de start-up. Zo kunnen de bedrijven makkelijker iets groots voor hun bedrijf realiseren.

De start-up cultuur verspreidt zich langzaam tot grotere bedrijven die gericht zijn op het werven van jonge talentvolle werknemers. Het belangrijkste doel achter alle verandering in de bedrijfscultuur van de start-up werkplek is om mensen het zo comfortabel mogelijk te maken, zodat ze de beste prestaties kunnen leveren. Dit zal je de komende tijd steeds meer tegenkomen!

 

MNG Scriptie articles