Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidsrecht

arbeidsrecht

Werkgevers en werknemers die een arbeidsovereenkomst hebben gesloten, hebben te maken met arbeidsrecht. Arbeidsrecht is onderdeel van het recht die de verhouding tussen beide partijen regelt. Werkgevers hebben bepaalde rechten, maar werknemers hebben ook bepaalde rechten. Als je denkt dat je in het teniet wordt gebracht door je werkgever, dan kun je aanspraak maken op rechtsbijstandverzekering.

In het geval van onterecht ontslag of wanneer je uren worden verminderd, dan kun je tegen je werkgever in het geding gaan. De rechtsbijstandverzekering verzekerd de juridische kosten van een rechtszaak en de kosten van rechtsbijstand. Check voor de zekerheid wel bij je rechtsbijstandsverzekeraar of je arbeidsrecht binnen het pakket valt.

Veranderingen arbeidsrecht 2015

In 2015 worden gefaseerd wijzigingen doorgevoerd op het gebied van arbeidsrecht. Per januari veranderen de regels voor de proeftijd, het concurrentiebeding en wordt de aanzegtermijn ingevoerd. De tweede fase begint in juli, de ontslag, ontslagvergoeding, bedenktijd en ketenbepaling regels worden dan aangepast.

Proeftijd

Meestal wordt er in een arbeidsovereenkomst proeftijd opgenomen. Op deze manier kunnen werknemer en werkgever aanvoelen of er een match is. Vanaf januari kan er bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter geen proeftijd meer worden opgenomen.

Concurrentiebeding

Een concurrentiebeding mag ook niet opgenomen worden in de arbeidsovereenkomst.
Het beding richt zich op verboden werkzaamheden bij een andere werkgever, nadat de arbeidsovereenkomst tot een einde is gekomen. Een van de redenen van de afschaf is dat een werknemer erdoor dubbel wordt benadeeld. Diegene verliest niet alleen zijn baan, maar het is ook moeilijker om een nieuwe baan te vinden door het beding.

Aanzegtermijn

De aanzegtermijn houdt in dat een werkgever een maand voordat de tijdelijke arbeidsovereenkomst van zes maanden of langer schriftelijk moet aangeven of het contract wel of niet wordt verlengd aan de werknemer. Doet een werkgever dat niet, dan is hij de werknemer een boete pro rato verschuldigd.

MNG Scriptie articles