Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroepsprofiel Trainee IT

Een IT trainee werkt bij een organisatie in deze sector en volgt daar tegelijkertijd en opleiding. De genoemde combinatie wordt een IT traineeship genoemd. Om deel te nemen aan een IT traineeship moet je in de meeste gevallen over een HBO of universitair diploma beschikken. Een IT traineeship biedt de mogelijk in de praktijk te leren en de IT Trainee zo voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

Een IT traineeship is te volgen bij zowel grote internationale partijen als bij een kleinere organisatie. De sector waar een IT trainee werkzaam zal zijn is binnen de informatietechnologie (IT), dit wordt ook vaak genoemd als ICT (Informatie- en Communicatietechnologie). In vele gevallen zal je als IT Trainee worden opgeleid tot bijvoorbeeld systeembeheerder, data-analist of softwareontwikkelaar. De gekozen richting is afhankelijk van de interesses en vaardigheden van de IT Trainee. 

De duur van het IT traineeship wisselt per bedrijf en is meestal ongeveer één à twee jaar. De IT Trainee heeft een volwaardige baan en volgt daarnaast een opleidingstraject. Hoe het IT traineeship voor de IT Trainee precies wordt ingevuld, verschilt per organisatie. Met het volgen van het IT traineeship wordt de IT Trainee opgeleid tot een volwaardige werknemer binnen de organisatie en de functie. Vaak werkt de IT Trainee tijdens het IT traineeship aan diverse projecten om zo alles te leren en uiteindelijk een passende functie te krijgen. 

Arbeidsvoorwaarden

Omdat de IT Trainee tijdens het IT traineeship meewerkt als volwaardige werknemer, krijgt de IT Trainee vaak hetzelfde betaald als een starter in de IT. Dit salaris ligt meestal tussen de 2200 euro en 2500 euro, maar is ook afhankelijk van de organisatie. Daarnaast volgt de IT Trainee ook kosteloos een opleidingstraject. Na het behalen van het IT traineeship kan het salaris stijgen.

Vaardigheden

  • Analytisch
  • Discipline
  • Ambitie
  • Doorzettingsvermogen
  • Leervermogen

MNG Scriptie articles