Overslaan en naar de inhoud gaan

Succesvol de brug slaan tussen Business en IT

Bij veel bedrijven heerst het gevoel dat er een grote scheiding is tussen “de business” en “de IT”.  In een moderne organisatie is informatie technologie niet meer weg te denken. Door alle ontwikkelingen is er veel ondersteuning nodig om processen goed en efficiënt te kunne laten verlopen.

Maar vanwaar dan die kloof tussen business en IT. Het Feit dat beide disciplines een ander vertrekpunt hebben is een belangrijke oorzaak hiervan. Hierdoor krijg je de volgende beeldvorming:

Business wereldbeeld

IT wordt vaak gezien door business als een infrastructureel middel vergelijkbaar met kantoormeubilair, kopieerapparatuur en schoonmaakdiensten. Zaken waar je aan diverse partijen een offerte voor kunt vragen, er eentje uitkiezen en dat vervolgens kopen en gebruiken om de dienstverlening te verbeteren of producten te kunnen verkopen. Als het gaat om succesvol te zijn gaat het om de kennis van mensen over de producten. IT wordt gezien als ondergeschikt.

IT wereldbeeld

Vanuit de IT kant is het van enorm belang dat alle systemen en apparatuur op een goede manier geïntegreerd zijn en foutloos werken en dit ook blijven doen.  Een bedrijf zou niet kunnen functioneren zonder IT en daarom is IT zo belangrijk. Wanneer een bedrijf succesvol wil zijn moet het kenbaar maken wat de eisen en wensen zijn met betrekking tot de IT. IT bestaat uit veel applicaties en systemen die naadloos met elkaar moeten samenwerken. Omdat de business nooit goed kan aangeven wat ze nou precies willen verloopt de samenwerking niet soepel.

Hoe een brug slaan?

Om een brug te slaan tussen de business en de IT moet  een organisatie het belang van beide erkennen om het efficiënter en effectiever te laten verlopen. Vanuit dat perspectief kunnen Business en IT samen optrekken, met gezamenlijke doelstellingen vanuit het hoger management.

Bij elke veranderingen is het van belang om te kijken wat handig is voor zowel de business en de IT. Dit betekent het volgende:

  • Er inzicht moet zijn in de samenhang tussen Business en IT elementen op bedrijfsniveau; zoals de samenhang tussen producten/diensten, onderliggende bedrijfsprocessen en de applicaties en informatie;
  • Er intensieve samenwerking moet plaatsvinden om te komen tot een werkbare oplossing die bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen;
  • Er expertise beschikbaar moet zijn op Business én IT vlak.

MNG Scriptie articles