Overslaan en naar de inhoud gaan

Sollicitatietips: do’s and don’ts!

Om goed voorbereid te zijn op je sollicitatie voor een inhousedag of startersbaan staan hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken voor je voorbereiding.

Oriëntatie:
In eerste instantie is het belangrijk om te kijken welke inhousedag het beste bij je past.
Alleen wanneer je goed georiënteerd bent kun je je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Denk hierbij aan op welke afdeling je graag zou willen werken, welke carrier stap je wilt maken, wat voor soort bedrijf.  

Wees vindbaar:
Social media is een belangrijk medium geworden als het gaat om het vinden van een baan of bijvoorbeeld een inhousedag. Wanneer je goed gebruikt maakt van je social mediakanalen kun je makkelijk contact zoeken met mensen die je aan een baan kunnen helpen. Daarnaast maken veel recruiters gebruik van social media om te zoeken naar de juiste kandidaten. Zorg er dus voor dat je goed vindbaar bent online.

Doe je huiswerk:
Het is belangrijk om te weten wat het bedrijf allemaal doet en wat daarvan jou precies aanspreekt. Door middel van een bedrijfsbezoek en contact met medewerkers krijg je allerlei informatie toegereikt die zeer handig zijn voor je sollicitatiegesprek. Wanneer je voldoende weet, kun je met volle overtuiging overbrengen waarom jij bij het bedrijf past en waarom een functie voor jou geschikt is.

Dress to impress:
Wanneer je naar een inhousedag of sollicitatiegesprek gaat is het belangrijk dat je er verzorgt uit ziet. Probeer niet op de dag zelf de beslissen wat je gaat aantrekken maar beslis dit al van te voren. Op het moment dat je er zelfbewuster, zelfverzekerder en professioneler overkomt zal dit positief werken tijdens je sollicitatie. 

Bereid je voor op het sollicitatiegesprek: 

Over het algemeen kun je je aardig voorbereiden op de vragen tijdens een sollicitatiegesprek. De volgende vragen zullen vaak aanbod komen: wat zijn je goede eigenschappen? Wat zijn je minder goede punten? Vertel eens wat over jezelf? Waar zie je jezelf over tien jaar? Wat verwacht je van de inhousedag? Probeer van te voren al een zo goed mogelijk beeld te hebben van wat ze je kunnen vragen en wat je hier op wilt antwoorden. Hierdoor kom je ook zelfverzekerder over.  

Zorg voor een goede houding tijdens het gesprek:
Blijf tijdens een sollicitatie vooral jezelf maar probeer ook rustig en positief te blijven. Probeer tijdens een sollicitatie interesse te tonen, dit kun je doen door bijvoorbeeld vragen te stellen of aantekeningen te maken. Een recruiter zal tijdens het gesprek vooral kijken of je bij het bedrijf past. Maar als je tijdens het gesprek het idee krijgt dat jullie niet echt een klik hebben, ga jezelf dan niet veranderen tijdens het gesprek. Het is belangrijk dat je bewust bent van je waarde ook al is dat dan misschien niet bij dat bedrijf.  

MNG Scriptie articles