Overslaan en naar de inhoud gaan
Arbeidsmarkt Techniek en ICT

Arbeidsmarkt Techniek en ICT

Het aantal hoogopgeleide jongeren die voor een technische of ICT-studie kiezen stijgt langzaam. Toch zijn er voor bepaalde beroepen in de techniek en ICT nog altijd te weinig geschikte kandidaten. Ook al groeit het aantal vacatures in deze sector. Vooral de vacatures voor hoogopgeleide zijn moeilijk te vervullen. Voor werknemers die niet aan een baan in hun eigen sector kunnen komen is het een optie om zich te laten omscholen naar techniek of ICT en kunnen zo een bijdrage leveren aan het dreigende personeelstekort.
 


Techniek


Sinds 2013 zijn er steeds meer technische beroepen, waardoor meer vacatures die gevuld moesten worden. Toch zijn er ook veel werkzoekende in deze technische sector die niet de functie kunnen vinden die bij hun past. Dit zijn dan voornamelijk mbo-ers.
Het UWV ziet een aantal uitdagingen om de techniek de komende tijd te voorzien van voldoende geschikt personeel. Zo moeten jongeren continu gestimuleerd worden voor techniek en ICT, dit geld voornamelijk voor de hbo- en wo functies.
Door het aantrekken van de economie en pensionering van het huidige personeel neemt het aantal vacatures naar verwachting verder toe. Binnen de techniek zit er wel een verschil, zo zijn er meer kansen voor werktuigbouw, metaal, constructiestudies en elektrotechniek.

 

ICT


Door de steeds meer ontwikkelde maatschappij op Big data, Cloud Computing en Cyber Security is er meer behoefte aan hoogopgeleide I(C)T-ers. Bedrijven hebben voornamelijk moeite om op vacatures op hoger en wetenschappelijk niveau te vervullen. Daarbij wordt er ook nog van de IT’ers verwacht wordt dat ze zich specialiseren. 


Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

MNG Scriptie articles