Overslaan en naar de inhoud gaan
Discussie schrijven in een scriptie

Discussie schrijven in een scriptie

Je bent ondertussen aangekomen op één van de laatste onderdelen van je scriptie, namelijk je discussie schrijven. Wat is er handig en welke tips zullen je helpen om een goede discussie te schrijven?

Vaak komt het voor dat men aan het eind van hun scriptie komen en beginnen af te raffelen. Juist dan is het belangrijk om de concentratie erbij te houden en onderdelen als conclusie en discussie van je scriptie met overtuiging te kunnen schrijven. Je scriptie komt ten slotte ten einde en dan is het belangrijk om het moeilijkste onderdeel van je discussie goed te maken. Het is lastig, omdat de structuur minder vastligt dan bij andere onderdelen van je scriptie, zoals de methode sectie. Ook moet je je eigen kennis relateren aan die van andere onderzoekers.

Zodra een lezer meteen doorbladert naar het laatste hoofdstuk van je scriptie, moet hij kunnen verwachten dat hij een goed overzicht krijgt van wat er is onderzocht door de schrijver, wat het antwoord is op de onderzoeksvraag en welke methodes gebruikt zijn.

Hoe ziet een discussie eruit?

Bij een discussie in je scriptie ga je verder in op de verklaringen voor de resultaten van je onderzoek. Je bespreekt dus de resultaten, wat deze te maken hebben met eerdere bevindingen en wat de resultaten betekenen voor de onderzoeksvraag. Ook komt naar voren dat er bij een discussie kritisch wordt gekeken naar je onderzoek, omdat de validiteit en betrouwbaarheid wordt onderzocht.

Check jouw discussie via deze checklist:

  • Begin met een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten.
  • De beperkingen zijn besproken
  • Je bekijkt of de verwachtingen zijn uitgekomen
  • Validiteit en betrouwbaarheid is onderzocht

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

 

MNG Scriptie articles