Overslaan en naar de inhoud gaan
De doelen van een literatuuronderzoek in een scriptie

De doelen van een literatuuronderzoek in een scriptie

Een literatuuronderzoek is een grondige, systematische speurtocht naar verschillende soorten literatuur, wat handig kan zijn voor in je scriptie. Hierbij kun je denken aan boeken etc. binnen een onderwerp. Als je literatuuronderzoek doet, is het belangrijk om dit grondig te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je houvast hebt voor de rest van je scriptie. Maar welke verschillende doelen heb je in een literatuuronderzoek voor in je scriptie? In deze blog behandelen we de andere 2 doelen uitgebreid. Bekijk de eerste 2 doelen hier.

Doel 3: Een literatuuroverzicht maken

Laat zien dat je op de hoogte bent van het wetenschappelijke debat over het onderwerp. Door veel te lezen, kan je dit samenvatten in een zogeheten literatuuroverzicht. Een literatuuroverzicht, is dus zowel een verklaring van de huidige kennis over een onderwerp als een gestructureerde samenvatting.

Studenten hebben weleens moeite met het selecteren van literatuur voor hun literatuuroverzicht. Studenten sommen vaak erg lange teksten op die onsamenhangend zijn. Het is dus van belang dat studenten ervan bewust zijn dat een literatuuroverzicht niet slechts een opsomming is van alle kennis die is opgedaan over een bepaald onderwerp. Je geeft hierbij aan dat je op de hoogte bent van de nuances met daarbij de verschillende invalshoeken waar het onderwerp uit benaderd wordt.

Doel 4: In een wetenschappelijke debat een 'gat' vinden

Op het moment dat je over een bepaald onderwerp schrijft, kom je erachter dat je ook sommige punten bent vergeten. Een van de hoofddoelen van het doen van literatuuronderzoek, is het vinden van een 'gat'. Dit 'gat' is ontbrekende kennis, of niet eerder gebruikte methodes voor je onderzoeksonderwerp. De kunst is om als student dit onderwerp in de schijnwerper te zetten.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jouw eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!