Overslaan en naar de inhoud gaan
3 tips om tentamenstress te verhelpen

3 tips om tentamenstress te verhelpen

Wat is tentamenstress? Elke student of leerling krijgt ermee te maken en dit is dus een algemeen bekend fenomeen. Je gaat er slecht van slapen en je kunt er depressieve gevoelens van hebben. Hoe je hier mee kan leven en slim mee om kan gaan lees je in dit artikel.

Wanneer noem je het tentamenstress?

Gezonde spanning hoort erbij en dit kan juist positieve effecten hebben op je prestaties door de adrenaline die je in je lichaam krijgt. Het zorgt voor scherpte en concentratie en dit is dus iets goeds. We spreken over tentamenstress wanneer de spanning teveel wordt en het gaat zorgen voor negatieve effecten. Voorbeelden van deze effecten zijn: te veel piekeren, vermoeidheid, angst, slapeloosheid en fysieke klachten. Dit zijn dergelijke klachten waarbij je actie moet ondernemen aangezien dit niet alleen van invloed is op je schoolprestaties maar ook op je gezondheid en dan weet je dat het tijd is om het tij te keren.

3 belangrijke tips tegen tentamenstress

Neem rust voor een tentamen: De dag voor je tentamen lijkt misschien een laatste kans om veel te blokken, maar zorg dat je een goede balans vindt tussen blokken en rust houden. Als je namelijk al overspannen aan het tentamen begint zorgt dit voor alleen maar meer tentamenstress. Zorg dat je de dag van tevoren ook iets doet wat je leuk vind en dat je voldoende slaap pakt. Ga ruim op tijd naar school zodat je geen extra stress krijgt over of je überhaupt wel op tijd gaat komen. Deze voorbereidingen kunnen ervoor zorgen dat jij een stuk rustiger je tentamen in gaat.

Hou je werk goed bij: Het is misschien een standaard uitspraak die veel studenten negeren, maar mocht je echt last hebben van tentamen stress dan is het voor jou misschien wel handig om alles goed bij te houden. Dit voorkomt namelijk de enorme lading stress die je over je heen krijgt wanneer een tentamenweek aanbreekt en jij overal achterloopt. Zorg dus dat je up-to-date blijft met je schoolwerk.

Zorg voor een planning: Als je je werk goed wilt bijhouden zul je dit ook goed moeten plannen. Wanneer je niet plant zul je er namelijk vaak tegenaan lopen dat je iets vergeet te doen of alsnog te lang hebt uitgesteld. Maak voor 2 weken vooruit een duidelijke planning, zodat je concreet hebt wat je moet doen. Plan genoeg momenten in voor rust zodat je overspanning voorkomt en je jezelf niet meer aan de planning kan houden.

 

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!


 

MNG Scriptie articles